KLUB KARAOKE

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Björn Hellberg
Ordupplaget 2004

Hellberg har skrivit en roman om svartsjuka och hämndlystnad. Den utspelas, liksom den tidigare Paria, i den fiktiva staden Loviken på östkusten, dit Hellberg flyttat från sin tidigare fiktiva stad Staden. Ett par krogägare med karaoke som specialitet ligger i luven på varandra och medan läsaren väntar på den stora kraschen dem emellan för Hellberg över fokus på den unga kriminalinspektören Mona Ceder som råkar in en gåtfullhet av mord och uppvaktning på ett sätt som hon inte väntat sig, inte heller önskat.

Hellberg har alltid skrivit bra svenska och han lyckas för det mesta förmedla ett slags krypande spänning i sina romaner. Här beskriver han dessutom miljön riktigt väl – det är väl bara vissheten om att den beskrivna omgivningen inte existerar som får åtminstone mig att inte falla i farstun. Då han tidigare berättade om Staden inbillade man sig, trots allt, att det handlade om Laholm.

Det här är ingen oäven kriminalroman, men jag vidhåller att några av hans bästa böcker i genren kom medan han hade Sten Wall som huvudperson.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22