KLANTVERKARNA OCH KONSTKUPPEN

Apr 23rd, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Klantverkarna och konstkuppenAv Måns Garthon och Johan Unenge
Inläst av Katarina Ewerlöf
Bonnier Audio 2013
ISBN 978-91-7433-199-8, 2 CD 1 tim 55 min

För en vuxen känns det som att det är Katarina Ewerlöf (bilden tv) som räddar denna ohyggligt förutsägbara historia. Men den är skriven för barn och mycket unga människor som är ovana vid berättande kanske inte uppfattar de grova planteringar som författarna Garthon och Unenge placerar i texten.

Katarina EwerlöfDet är en historia som har samma ingredienser som förra och förrförra seklets sängkammarfarser: folk är klantiga och missuppfattar det mesta som går att missuppfatta. Huvudpersonerna är lika idiotiska som alla andra men beskrivs med viss värme som gör att de uppfattas som mer sympatiska än ”de andra”. Kvinnan i familjen kommer från Finland och sägs svära alldeles förfärligt på detta språk men de kraftord som författarna låter henne oftast upprepa är Herra Jumala, som inte låter värre än den svenska varianten Herre Gud.

Eftersom alla i berättelsen är korkade faller det sig naturligt att konstkuppen – som inte är någon kupp att tala om – får ett för huvudpersonerna på Hotell Gyllene Orren i Östra Glesbygden monetärt lyckat slut.

Men hur kul är det egentligen att alla i en berättelse är mer eller mindre intelligensbefriade och till råga på allt sällsynt mesiga?

KJELL E. GENBERG

Johan Unenge och Måns Garthon

Johan Unenge och Måns Garthon

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22