KILO CLASS

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

By Patrick Robinson
Harper Collins 1998

Engelsmännen tycks kunna presentera den ena thrillerförfattaren bättre än den andre. Går en eller två bort så dyker det inom kort upp en eller flera nya som är minst lika bra eller i många fall bättre. Här har vi nu en relativt ny sådan även om han hunnit publicera sig med nio tidigare, varav två på svenska (Nimitz Class samt Kilo Class på Forum).
Nimitz Class utgör första delen av en trilogi där Kilo Class samt H.M.S. Unssen är del två och del tre. De utspelas i en nära framtid – år 2002 – och handlar mycket om ubåtar. I den här thrillern, som utgör mellandelen i trilogin, har Kina just inköpt ett antal så kallade Kilo Class ubåtar av Sovjet. Det speciella med dessa ubåtar är att de kan röra sig alldeles ljudlöst, vilket gör dem till ett av världens mest farliga fartyg, och då särskilt för USA, som ser dem som ett ytterligt farligt hot där de kommer att uppträda i Taiwan sundet. Maktbalansen kommer helt att svänga om dessa ubåtar når sitt mål, vilket USA vill se till att de inte gör.
Med stor skicklighet och då inte bara vad gäller det rent tekniska, som ju författaren Robinson är den verkliga experten på eftersom han gjort mycket noggrant research och tillfrågat de främsta experterna i ämnet, utan rent intrigmässigt. Man ska inte göra jämförelser men namnet Tom Clancy dyker onekligen upp. Kanske är rentav Robinsson thrillers mer spännande.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22