KILLING PABLO ESCOBAR Jakten på världens mäktigaste brottsling

Apr 29th, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till Killing Pablo EscobarAv Mark Bowden
Förord av Jonas ”El Choco” Andersson
Översatt av Jan Malmsjö
Bookmark Förlag, 2016
ISBN 978-91-88171-45-0, 413 sidor

Bowden inleder med att ge en politisk och geografisk beskrivning av det sydamerikanska landet Colombia, en nödvändighet för att man ska förstå biltjuven Pablo Emilio Escobar Gavirias (1949–1993) resa från att sälja stulna bildelar till att bli ofantligt rik narkotikakung, en nations utpressare och till sist ett lik på gatan utanför sitt hus.
Det är en sällsynt väldokumenterad beskrivning av ett ruttet land och en liten gangsters uppgång och fall. Att boken Killing Pablo Escobar utnämnts till bästa faktabok av Overseas Press Club är mycket förståeligt. Det är undersökande kriminaljournalistik i sin prydno. Genom intervjuer med snart sagt alla som var inblandade i den långa jakten på den colombianske droggrossisten och insyn i hemliga papper och utskrifter av Escobars telefonsamtal har Bowden åstadkommit en redogörelse som i spänning inte ligger den mest spektakulära thriller efter.

Efter perioden som bilslaktare började Escobar med kokainförsäljning och byggde så sakteliga upp ett imperium baserat på skräck. Han valspråk löd Plata o plomo – silver eller bly – och det var bara att välja: låta sig mutas eller dö.

Mark BowdenI USA var kokainet drogen som gjorde det unga, vackra folket ännu yngre och vackrare och Escobar som ledare för Medellinkartellen  kunde leverera tonvis av den varan, något som gjorde honom och flera av hans kolleger i branschen till världens rikaste människor. 1989 listades han som världens sjunde rikaste människa av den amerikanska tidskriften Forbes som varje år sammanställer en lista över de av världens miljardärer som på egen hand skapat sin förmögenhet.

Under sin framgångsperiod tjänade Medellinkartellen cirka 25 miljarder dollar och dess ledare levde som en furste med exklusiva haciendor, en privat djurpark, lyxbilar, flygplan och helikoptrar.

Rikedomen och det som uppfattades som uppstudsighet mot USA gjorde Escobar populär i hemlandet, inte minst för att han felaktigt uppfattades som en de fattigas välgörare. I början av 1980-talet bestämde han sig för en politisk karriär och lyckades bli invald som ersättare i parlamentet. Hans ambition var att bli Colombias president, något som stäcktes när justitieminister Rodrigo Lara Bonilla pekade ut honom som brottsling. Då mördade Escobar ministern år 1984 och flydde till Panama och Nicaragua. Fem år senare lät han mörda presidentkandidaten Luis Carlos Galán. Den terrorverksamhet som var Medellinkartellens signum riktade sig inte enbart mot politiker (även om den sprängde ett flygplan för att döda presidentkandidaten César Gaviria, som dock inte fanns ombord, men 110 andra människor som strök med) utan också mot tidningsredaktioner och vanliga civila.

Efter att ha förmått staten att ändra i grundlagen så att han inte kunde bli utlämnad till USA överlämnade han sig till myndigheterna och flyttade in i fängelset La Catedral, en byggnad han själv utformat och där han fick leva det liv han tyckte anstod den framstående medborgare han ansåg sig vara. Därifrån styrde han sitt imperium ända tills man tänkte flytta honom till ett vanligt fängelse. Då flydde han genast och satte upp högkvarter i hemstaden Medellin. Men varken Colombia eller USA ville ge upp jakten på honom. Den amerikanska specialstyrkan Delta Force skickades till Colombia och med hjälp av telefonspårning lyckades man till sist lokalisera honom. Det blev skottlossning och både Escobar och hans livvakt sköts till döds.

En märklig historia om en märklig man i ett märkligt land under en märklig tid.

KJELL E. GENBERG’

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22