KENNEDYS HJÄRNA

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Henning Mankell
Leopard 2005

Efter Djup kommer Mankell med ännu en bok som försöker penetrera människans inre på ett sätt som inte var lika tydligt i romanerna om Kurt Wallander och dotter. Men till skillnad från Djup innehåller Kennedys hjärna en gåtfull och konspiratorisk historia. När detta skrivs går romanen som följetong i Dagens Nyheter och det är möjligen därför som Svenska Dagbladets Magnus Eriksson sågar den som ”grötlunk” i sin tidning. När hände detta Mankell senast? Jag tycker nog att det är en orättvis behandling.

Kennedys hjärna handlar om Louise Cantors jakt på vad eller vem som orsakade hennes sons död. Polisutredningen avför dödsfallet som självmord, modern protesterar vilt. Sonen Henrik sov alltid naken men hittades iförd pyjamas. Kan hans död ha att göra med fabrikationen av ett vaccin mot HIV och AIDS?

Hon letar sig fram längs Henriks sista tid i livet, något som för henne till södra Australien, Spanien och Moçambique. Frustrationen över att inget hitta gör att hon dränker sig i alkohol och hon böljar tro att hon drabbats av fantasifoster. Men samtidigt tycks det finnas något därute.

Mankell har skrivit en rörande och bitvis spännande bok om farorna i vår tid.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22