KEMISTEN

Jan 4th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till KemistenAv Stephenie Meyer
The Chemist, 2016
Översatt av Manne Svensson
Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN 978-91-0-017133-9, 570 sidor

Detta är Stephenie Meyers andra vuxenbok men den första som översatts till svenska. Hennes förra för vuxna heter The Host och handlar om utomjordingar som invaderar jorden via mänskliga hjärnor. Men hennes största litterära avtryck gjorde hon med bokserien Twilight – fyra fantasyromaner om människan Bella Swan som blir kär i vampyren Edward Cullen. Serien, som kom på svenska 2006, blev en storsäljare världen runt och filmades i fem delar. Böckerna och filmerna utsattes också för kritik. Den kvinnliga huvudrollen ansågs vara alltför passiv och lät män utkämpa hennes strider. Här är det tvärtom.

Vampyrer och varulvar lyser med sin frånvaro, men däremot förkommer en snudd på övermänskligt intelligent schäfer.

Huvudpersonen, som jag uppfattar som lätt autistisk, är på flykt undan den amerikanska regeringen som tills nyligen var hennes arbetsgivare och lever sitt flackande liv under många antagna namn. I sitt arbete var hon medicinskt utbildad förhörsledare och arbetade i den mörka sektor där terrorister torterades för att yppa vad de visste. I Kemisten heter hon mestadels Alex och förföljs av statens lönnmördare sedan hennes forna chefer bestämt sig för att hon utgör ett hot. De har redan hunnit döda hennes ende förtrogne.

Historien byggs snabbt och säkert upp. Man serveras Alex speciella kunskaper varvat med hennes rädsla och det hon gör för att klara sig beskrivs ingående (hon sover till exempel iförd gasmask). Det finns romantik också. En alldeles osannolikt god och vacker man – märkligt nog ett tidigare offer – är makalöst förälskad i henne. Kärleken besvaras (alltför?) snabbt, måhända beroende på att karlen är lydig och dessutom duktig i köket. Hans karaktärsdrag balanseras dock av en superamerikansk man som hyllar National Rifle Association. Hans och andras tillbehör av det slaget får gedigna beskrivningar i denna lättlästa roman. Helt och hållet har inte Meyer lösgjort sig från det hon blev berömd för: att skriva för ungdom. Emellanåt känns det som att denna vuxenroman vänder sig till rätt unga vuxna.

En twist som jag uppfattar som både ironisk och lustig är att Alex går till biblioteket och läser spionromaner för att få uppslag om hur hon ska komma undan sina förföljare, som hon inte alls begriper varför de absolut måste ta död på henne. När hon väl inser sitt predikament och beslutar sig för att slå tillbaka mot dem som erbjuder henne att göra ett sista specialistjobb (en mycket användbar kliché som Meyer utnyttjar väl) ökar bokens tempo.

Stephenie Meyer studerade litteratur vid det mormonska Brigham Young University och bor nu i Arizona.

ÅSA PETTERSSON

Stephenie Meyer

Stephenie Meyer. Foto Jake Abel

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22