KEJSAREN

Jul 27th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till KejsarenAv Dan Buthler & Dag Öhrlund
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-343-4, 308 sidor, inkl. resumé 364 sidor

Christopher Silfverbielke är tillbaka. För nionde gången. Jag börjar tröttna rejält även om jag inte heller tidigare varit speciellt entusiastisk. Intrigen maler på i samma gamla spår med explicit våld, speciellt sexuellt sådant.

Kommissarie Jacob Colts jakt på psykopaten är en oändlig historia med brutala handlingar och personliga tragedier. Jag vet att Silfverbielke har många fans och förvånansvärt många av dem är kvinnor. Jag har arbetat mycket i bokhandel och många är kunderna som kommer in och frågar efter nästa bok i serien.

Christopher har kommit på fötter igen och har hittat en ny affärsidé. Han erbjuder jakt på levande mål i form av människor. Han får snabbt napp hos rika kunder som vill få en kick av att döda. Allt sker på en ö i Stilla Havet där de inte kan bli störda.

Men naturligtvis tillstöter komplikationer och Silfverbielke tvingas till extrema åtgärder. Det är förvisso både spännande, hemskt och äckligt. Författarna är skickliga i hantverket att skapa thrillers, även om man kan ana en viss smygande tristess och slentrian.

När man läser får man mordiska tankar. Eliminera Silfverbielke. Jag hoppas att det sker i bokform också.

NISSE SCHERMAN

Man börjar ana att Buthler & Öhrlunds långa serie om psykopaten Christopher Silfverbielke går mot sitt slut. Kejsaren är den nionde i serien. Boken inleds med en resumé över storskurkens liv och dödande. Efter alla hemskheter i de tidigare åtta böckerna har han nu använt sina medel till att köpa en svåråtkomlig ö i Stilla havet dit han lockar rika och samvetslösa gelikar som får komma dit och jaga och skjuta unga människor till döds som troféer, ungdomar som lurats dit utan att ha en aning om vad som ska hända dem.

Jakt på människor är ingen ny idé ens i böcker som skrivits i Sverige. I Anderz Harnings sista roman Mogadondalen från 1982 låter författaren regeringsfolk och byråkrater skjuta åldringar för att spara pengar åt staten. Jaktmarkerna ligger i ett område nära Delsbo i Hälsingland och avsikten är samhällskritisk.

Vilket syfte Buthler och Öhrlund haft med sin roman är oklart, troligen enbart kommersiellt genom att kittla läsaren med en lång räcka mord och våldtäkter. När en anledning saknas drar man som läsare öronen åt sig och undrar varför detta skrivits. Händelseförloppet hänger inte alltid ihop, lösa trådar lämnas dinglande.

Det finns ett hämndtema där den av Silfverbielke genom böckerna så utsatte kommissarien Jacob Colt beslutar sig för att enda möjligheten att få stopp på ärkefienden är att döda honom. Drabbningen sker självklart på den blodiga ön.

Tänkbart är att författarna vill visa att ondska finns överallt. Synd bara att de inte hittat ett subtilare sätt att säga det.

BROR ANDERSSON

Buthler & Öhrlund

Buthler & Öhrlund. Foto Knut Koivisto

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22