KATASTROFLARM

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Colin Forbes
The Cauldrun, 1997
Översatt av Gull Brunius
Forum 1998

Colin Forbes har mutat in åt sig en grupp brittiska underrättelseagenter, under befäl av en viss mr Tweed. De ska här kartlägga och krossa den skurkaktige storindustriidkaren Moloch. Ungefär samma intrig återfinns i många böcker av Forbes. Ovanligt andefattigt för att vara engelskt. Man vet redan på förhand – förstås som hos James Bond eller till och med Sherlock Holmes – att vederbörande mot ståndare är ond bortom allt förnuft och världens Fiende nr 1. Redan namnet Moloch, som alluderar på krigets gud, pekar ut honom.
Som person är han dessutom ganska tafflig. Ännu taffligare är hans medhjälpare. Till skillnad från hos Bond eller Holmes finns det ingen humor eller undertext hos Forbes, och hans historier är grunda som badvikar för barn. Tweed är en agentchef utan karisma, och Forbes bryr sig inte om att ge medarbetarna några profiler. Pang på med actionhistorien, bara, Som i sin tur är på Pojkarnas julboksnivå. För Dasts intelligenta och fordrande läsare är Forbes ingenting. Det enda som får godkänt är Gull Brunii’ översättning.

JAN ERIC ARVASTSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22