KASSANDRAPAKTEN

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Robert Ludlum
The Cassandra Compact 2001
Översatt av Martin Olsson
B. Wahlströms Bokförlag AB 2003

”Den gamla sjukdomen smittkoppor utrotades för tjugo år sedan. Smittkoppsviruset väntar däremot på sitt öde i nedfruset tillstånd i två välbevakade laboratorier i USA och Ryssland…” Så inleds en spännande och välskriven thriller av den numera avlidna författaren Robert Ludlum. Naturligtvis kan man av denna inledning sluta sig till att något skumt kommer att hända med de lagrade smittkoppsvirusen. Men hur det händer och hur all bioteknisk, forensisk och rymdteknisk vetenskap används för att skapa ett fruktansvärt scenario är väldigt spännande och intressant skildrat.

Den tuffe och härdade agenten och vetenskapsmannen i Jon Smith blir en modern version av James Bond på ett sätt, som tilltalar läsaren (i varje fall mig). En spännande lässtund utlovas. På Ludlums karakteristiska sätt drivs bovarna av sin kapitalistiska girighet och maktgalenhet, precis som Dr No i James Bond-historierna.

Översättningen är bra med få undantag: det är synd att flygplanen, som används för att simulera tyngdlöshet – och som används flitigt både i USA, Europa och Ryssland för att träna astronauter och testa utrustning i tyngdlöshet – översätts med ”Kräkkometen”; lite av ordleken på engelska ”Vomit Comet” försvinner. Detta är dock en detalj. Boken är en bra thriller med ond bråd död och annan underhållning.

ROLF JÖNSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22