KASSANDRA

Mar 21st, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Recension

Omslag till KassandraAv Carin Bartosch Edström
Albert Bonniers förlag 2014
ISBN 978-91-0-013780-9, inb, 468 sidor

Pusseldeckaren har återuppstått. Men i pratigare form. Maria Lang klarade sina, också de akademiska, gåtorna på under 300 sidor. Här är särskilt inledningen full av samtal mellan massor av människor. Och författaren bryter ett par av SS Van Dines 20 regler för pusseldeckare. Läsaren har inte riktigt alla fakta för att kunna gissa själv, men visst är avslöjandet överraskande.

Kanske beror det på att alla de olika personerna är ganska summariskt och statiskt beskrivna. Vi både får och inte får veta vad de känner och tycker.

Det startar med en fest efter en doktorsdisputation där alla (utom poliserna förstås) finns på plats från början: den nyblivne doktorn i psykiatri, hans mentor och handledare den kraftfulle tv-doktorn och psykiatriprofessorn på Karolinska Institutet, dennes fd maka, också hon hög psykiatrichef på Karolinska, ytterligare en psykiatrichef, ett par doktorander, en chef på ett läkemedelsföretag med lämpliga mediciner, disputandens far, stor i den ekonomiska världen och ägare till en institution som mot hög betalning tar emot näringslivets höjdare som gått in i väggen (men som inte vill förknippas med en psykiatrisk diagnos).

Så efter drygt 100 sidor hittas disputanden död, polis tillkallas och det visar sig vara mord. Och vad hände många år tidigare med psykiatriprofessorns medarbetare och vän? Tog han verkligen livet av sig?

Och så har poliserna det också svårt, alltså både akademiska, ekonomiska och polisinterna konflikter. Och så förstås känslor, kärlek, hat, förakt, karriärångest.

Det är mycket. Kanske hade det kunnat kokas ihop till en tätare historia. Att berättelsen inte har så mycket med verklighet att göra spelar just ingen roll i den här typen av litteratur, men det blir yvigt och många sidospår.

Carin Edström Bartosch har ett bra språk, särskilt levande blir det i de få delar där musik kommer med; hon är tonsättare och har varit orkesterchef. Hennes debut, Furioso, hade den miljön. Mer musik och lite färre ord, tack.

LEIF-RUNE STRANDELL

Carin Bartosch Edström

Carin Bartosch Edström. Foto Cato Lein

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22