KARTHAGO

Sep 24th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till KarthagoAv Joyce Carol Oates
Carthage, 2014
Översättning Ulla Danielsson
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN 9789100140816, 512 sidor

En ung kvinna försvinner och antas efter ett tag vara död, mördad eller dräpt av sin systers tidigare pojkvän, en fysiskt och psykiskt skadad Irakveteran.

Det skulle räcka som romanintrig för många författare. För Joyce Carol Oates är det bara förnamnet. Först när hon kommit så långt börjar avtäckningen av det händelserna bakom försvinnandet och deras otippade följder flera år i efterhand.  På vägen hinner den antydda kriminalhistorien övergå i en bitter satir över fängelser och dödsstraff i USA och en kallsvettig familjeskildring med smak av tragedi.

Man kan fundera över de många omtagningarna och det utdragna slutet, men Oates lyckas behålla greppet om sin berättelse genom att förvandla den till något annat än vad läsaren – och romangestalterna – väntar sig. Även om hon mest leker med kriminalgenren så går det inte att återge förloppet utan att förstöra den psykologiska spänningen.

Navet i intrigen är Carthage, en liten stad norr om New York, med tydliga associationer till kriget och förödelsen i antikens Karthago. Oates tar upp de såriga och socialt plågsamma effekterna av de USA:s inblandning i Irak. Men hon sätter in dem i ett mer intimt drama där alla som direkt berörs av den unga kvinnans försvinnande berövas sina självbilder och invanda roller som förlorare, vinnare eller stabila trygghetssymboler.

Till sist är det en annan och mer fruktbar förödelse än krigets som växer fram. Efter allt som de genomgått får medlemmarna i den försvunna flickans familj möjlighet att på nytt hitta fram till varandra. På det sättet blir Karthago ytterst en roman om kärlekens möjligheter och villkor.

PÄR ALEXANDERSSON

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates. Foto Ulla Montan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22