KARM

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Göran Holmqvist
Illustrationer av Jerker Waller
Gondolin 2000

Denna tunna lilla volym (47 sidor satta i stor stil) kategoriseras bäst som en fabel på gränsen till djurfantasy, Karm är en örn, son till örnfursten, som slår sig ner på en liten, liten ö långt ut ö i havet, därför att han har fängslats av visionen av ett träd som stiger upp ur böljorna vissa nätter och i vars topp sitter en vacker vit blomma som Karm vill äga. Så långt som till allegori når inte berättelsen, även om den strävar efter att vara en parabel över livet och tillvaron, över ansvar och frihet.

Till vem riktar den sig? För barnslig för att passa vuxna, men somliga svåra ord och begrepp gör den mindre lämplig för barn. Uppriktigt sagt vet jag inte vad jag ska tycka. En del språkliga vändningar och liknelser får mig att vilja tycka om boken, medan andra passager känns både sockersöta och lite tillgjorda. Jag är tveksam, men det beror antagligen på att jag är osäker på målgruppen. Boken är illustrerad med fyra svartvita helsidor, som inte direkt tillför något men är trevliga att titta på – särskilt den sista av dem är bra, ett mycket kraftfullt tecknat örnhuvud.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22