KÄRLEKENS ARKITEKT

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Kärlekens arkitektAv Emilio Calderón
El mapa del creador 2006
Översatt av Maria Cederroth
Norstedts 2008

Vindens skugga av samme författare fick nästan oförskämt  fina recensioner. Nu följer den spanske författare upp succén med Kärlekens arkitekt som har liknande språk och i stort handlar om den olyckligt förälskade arkitektstuderande stipendiaten José Maria Hurtado som befinner sig 1937 i Italien tillsammans med några kamrater för att slippa delta i Spanska inbördeskriget.

För att klara uppehållet försöker de sälja böcker från ett bibliotek och en av dessa visar sig vara värd en massa pengar – något som gör att de får kontakt med en prins som heter Junio Valerio Cima Vivarini.

Emilio CalderonJosé Maria blir förtvivlad när prinsen blir förälskad i den flicka han är förtjust i – Montse – och att attraktionen tydligen är besvarad.

Det är därför med en aning blandade känslor José Maria besvarar kontakten från en organisation som vill att han ska spionera på prinsen. När de båda får höra hemska saker om kungligheten går de med på att vara hemliga agenter – men när de för första gången ska träffa sin kontakt finner de honom mördad.

Nu blir det plötsligt lite Dan Brown över det hela. Boken som paret sålde till prinsen innehöll den unika hänvisningen till något som kallas Skaparens karta – en artikel tillverkad av själve Gud. Den som har den lär sig hur världsalltet är tillverkat och har möjlighet att nå kontroll över hela klotet. Undra på att en tyskösterrikare vid namn Hitler blir mycket intresserad …

Om man bortser från den Indiana Jones-liknande intrigen får man lära sig en hel del om det Spanska inbördeskriget och om den politiska situationen i Italien i slutet av 1930-talet.

Däremot har jag läst mer sakliga romaner om dubbelspionage och annat som hör den genren till. Men Calderón har ändå skrivit en spännande roman, tillräckligt välskriven och intressant för att den bör bli uppmärksammad – kanske utan att drabbas av den hype som vidlät Vindens skugga.

MARTIN PERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22