KARL XII

Dec 31st, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Karl XIIAv Bengt Liljegren
Historiska Media 2010

Den trejde biografin i serien om de karolinska kungarna handlar om Karl XII, en pocketutgåva på 442 sidor, skriven av adjunkten och författaren Bengt Liljegren. Denne har tidigare haft stora framgångar med levnadsteckningar av Alexander den store och Adolf Hitler.

Efter att ha läst den mycket välskrivna och informativa boken om Karl XII, förvånas jag mycket över att skinheads och rasister varje år hedrar minnet av kungen på hans dödsdag den 30 november.

Hur stor hjälte var han, som jagade runt i Polen i fem år efter den sachsiske kurfursten August II? Denne försvann med sitt manskap så snart han fick veta att att Karl XII med sin svenska armé närmade sig. August var också kung i Polen och Karl ville till varje pris få bort honom från den polska tronen.

Bengt LiljegrenJavisst, den svenske kungen vann några slag, bl a vid Narva, i början av det stora nordiska kriget (1700–1721), men när krigslyckan vände och motgångarna kom, förmådde inte den karolinske envåldshärskaren tänka om – eller ville inte. Förlusten av soldater, inte bara i strid utan desto mer på grund av sjukdom, svält och köld, bekom inte kungen som fått sin makt direkt från Gud. Karl XII behandlade Sverige och svenska folket som sina personliga ägodelar. Decimeringen av armén blev alltför stor och svårigheten att försörja och utrusta den del som fanns kvar blev kungen övermäktig. Den svenska styrkan blev ett lätt byte för tsar Peter vid Poltava.

Hur stor hjälte var han, när han övergav återstoden av armén, vid det ukrainska Perevolotjna, för de förföljande ryssarna att göra slut på och själv flydde över floden Dnepr in i Turkiet med en utvald mindre skara? Kungen ville till varje pris revanschera sig och väntade där i fem år på att få ihop en armé bestående av tartarer och turkar – men förgäves.

Hur stor hjälte var han, som måste fly från Stralsund hem till Sverige för att starta ett nytt krig; ett galet vintertåg mot Norge och dessutom senare göra samma misstag igen?

Hur stor hjälte var han, när en av hans egna män såg sig tvungen att skjuta honom vid Fredrikstens fästning för att få slut på hans egensinniga krig?

Personen Karl XII får man ingen klar bild av. Det finns en del uppgifter om honom, men man får inte veta varför han aldrig gifte sig. Prioritet nummer ett för en kung har alltid varit att så snart som möjligt skaffa en tronarvinge! Han umgicks aldrig med kvinnor. Var det möjligen så att han var homosexuell fast det sägs att det inte finns belägg för det?

När Karl XI dog 1697 fanns det en ansenlig statskassa i Sverige. Samma år tillträdde Karl XII som kung för en stormakt. Redan 1700 var kassan tömd och efter kungens död var Sverige inte längre någon stormakt.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22