KARL X GUSTAV

Sep 9th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Karl X GustavAv Björn Asker
Historiska Media 2010

Tre biografier om de karolinska kungarna, Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII, finns numera i pocketutgåva. Den första, den om Karl X Gustav, är skriven av Björn Asker, docent i historia och universitetslektor i arkivvetenskap. Asker har tidigare kommit ut med flera böcker om hur Sverige styrdes och förvaltades från 1500-talet och framåt.

I skolan kunde man en gång få lära sig om Karl X Gustav, att han var väldigt fet, att han tågade med den svenska hären över Stora Bält och därmed besegrade Danmark. I och med freden i Roskilde 1658 erhöll Sverige bl a Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän. Av Asker kan man få veta mer.

Björn AskerKarl Gustav föddes 1622 som son till en pfalzgreve. Via modern, prinsessan Katarina, räknades han som medlem av det svenska kungahuset och föräldrarna hoppades att han skulle gifta sig med den blivande drottningen, Kristina, som också var hans kusin. Kristina ville inte ingå något äktenskap, men förordade Karl Gustav som tronföljare inför den planerade abdikationen. Han fick en gedigen uppfostran och blev en av våra mest välutbildade regenter.

Från det att han krönts till kung 1654 tillbringade Karl X Gustav nästan all tid åt att kriga på kontinenten, till största delen i Polen. När han i början av januari 1660 kom till Göteborg, dit han kallat ständerna för riksdag, var det första gången han träffade sin 4-årige son Karl, senare Karl XI. En dryg månad därpå avled kungen. Den utarbetade, överviktige och febersjuke monarken hade hunnit upprätta ett testamente, vari han beskrev bl a hur hans son, tronarvingen, skulle uppfostras och vilka personer som skulle ingå i förmyndarregeringen.

Stormakten Sveriges välde var som störst vid Karl X Gustavs död. Intentionen hade varit att göra Östersjön till ett svenskt innanhav, men under de efterföljande krigarkonungarnas tid krymte Sverige undan för undan.

Trots all krigföring och all bortovaro hann Karl X Gustav förbereda en sanering av statsfinanserna.

Drottning Kristina hade enligt hans uppfattning varit alltför generös med att donera gods till adeln. En reduktion förbereddes, men det blev Karl XI som såg till att den genomfördes omkring 1680.

Karl X Gustav hyste stor tilltro till sig själv och såg som sin främsta uppgift att göra Sverige till en starkare stat och därmed vinna ryktbarhet och ära.

Asker har med en gedigen förteckning över källor och litteratur. Ett personregister och hänvisning till över tre hundra noter finns i slutet av boken. Det blir tröttsamt att bläddra fram och tillbaka. Men biografin är välskriven och för övrigt lättillgänglig.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22