KARIN MÅNSDOTTER Hans majestäts nådiga frilla

Nov 11th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Karin MånsdotterAv Maria Gustavsdotter
Isaberg Förlag 2010

Karin Månsdotter blev känd som kvinnan av folket som gifte sig med den sedermera arsenikförgiftade kung Erik XIV och mycket omskriven som en av landets främsta klassresenärer. Historikern Grimberg var något mer mångordig än Wikipedia så jag citerar ur den senares nätbiografi: … som drottning Katarina (den formella motsvarigheten för Karin), född 6 oktober eller 6 november 1550 i Uppland, död 13 september 1612 på Liuksiala kungsgård i Birkaland, Finland … drottning av Sverige 1567–1568. Karin Månsdotter kröntes …  den 5 juli 1568, dagen efter att hon officiellt gift sig med Erik XIV.

Efter att maken störtades, kort tid därefter, hölls hon  fängslad till 1577. Därefter erhöll hon Liuksiala kungsgård i Satakunda som förläning; där levde hon till sin död.

Från min skolgång minns jag henne bäst från en målning där hon sitter stramt på en palatsbänk med Erik sittande på golvet nedanför sig.

Maria GustavsdotterEnligt Maria Gustavsdotter från Uddevalla (som gett ut åtta romaner för vuxna och fem barnböcker) kan den ”nådiga frillan” jämföras med dagens fotbollsfruar. Romanen om Karins Månsdotter handlar i mångt och mycket om om rikets konflikter. Adeln tyckte det var skrutt att en kunglighet gift sig med en enkel knektdotter. Annat är det numera när en gymägare från Gästrikland tas emot med öppna armar av de flesta efter att ha äktat landets kronprinsessa. Då ville de rika störta regenten, nu för tiden bjuder de rika på bröllopsresa.

Gustavsdotter gör Karins historia till något som tycks ha påverkats av dagens feministdebatt, men inte så mycket att man störs av det. Kungens älskarinnor (frilla betyder faktiskt inget annat än älskarinna) betraktades med avund av de flickor som inte fick följa med in i sängkammaren. En konung levde gott och inga författare skulle ha vågat sig på att skriva böcker där han skandaliserades för sina kulinariska, backannalistiska och erotiska eskapader.

Maria Gustavsdotter är rätt väl hemmastadd i 1500-talets Sverige efter att ha skrivit en trilogi om Gertraud, en kvinna som också levde på den tiden. Dialogerna flyter lätt, utan att tyngas av arkaiskt språk, och när det är dags för måltider kan man nästan känna doften av matens kryddor och värmas av de alkoholhaltiga dryckerna. De behövdes nog eftersom Stockholms dåvarande slott inte var särskilt uppvärmt på vintrarna.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22