KÄRA HINSEBERG

Apr 12th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Kära HinsebergAv Ulla-Maria Andersson
Norstedts, 2015
ISBN 978-91-1-306386-7, inbunden, 205 sidor

Ulla-Maria Andersson, född 1956 och sedan 1991 terapeut på behandlingshem för kvinnor, har själv ett förflutet som ung missbrukare.
Kära Hinseberg är hennes andra roman och har det självupplevdas alla kännetecken. Katta, jaget i boken, är nyss fyllda 18 år när hon gör sin första vända i kriminalvården. Hon har växt upp i en etta i Farsta med en missbrukande bror, en kedjerökande, totalt oengagerad mamma och en hygglig men alkoholiserad pappa.

Mellanstadiet i skolan blir en orolig tid, Katta börjar dricka mellanöl och fortsätter med thinner och hasch. Hon avbryter sin skolgång, lämnar hemmet och börjar med småbrott för att få pengar till allt tyngre droger och lagom till sin 18-årsdag döms hon till en månad på öppen anstalt. Ett antal rymningar därefter med kaotiska besök i Stockholms pundarvärld renderar ett årslångt straff på kvinnofängelset Hinseberg. Hon är självständig och stolt över att hon ha kunnat försörja sitt missbruk med småstölder och inte bara vara en madrass åt sin kille.

Med sin intelligens, humor och jävlaranamma-attityd vinner hon respekt på anstalten. Hon läser mycket, får idé till en teaterpjäs om livet på Hinseberg, som hon och hennes medfångar kan spela upp på en riktig scen. Här möter Katta för första gången en äkta gemenskap.

Berättelsen flyter fint. De många skildringarna av Kattas liv på rymmen, med stölder, sex, våld och knarkrus har en snabb puls medan stabiliteten och tryggheten i det ständigt återkommande anstaltslivet, trots allt tjafs och bråk kvinnorna emellan, beskrivs i ett lugnare tempo. Katta är tuff och stark i pundarvärlden, men korta återblickar på hennes uppväxt och längtan efter värme och trygghet visar hennes önskan om ett annat liv. Slutet ger, tack och lov, läsaren hopp om att Katta så småningom och med rätt stöd kan skapa sig en framtid.

En välskriven och intressant bok om en ung kvinna med trasig uppväxt, som sviken av föräldrar och skola kämpar för ett anständigt liv i 70-talets Sverige.

BERIT ENGDAHL

Ulla-Maria Andersson

Ulla-Maria Andersson. Foto Philippe Rendu

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22