KAPPSÄCK FULL MED PENGAR

Aug 29th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Kappsäck full med pengarAv Staffan Bruun
Schildts 2010

Jag har alltid gillat Staffan Bruuns deckare, i synnerhet de tidigare från 1992 och vidare som handlade om den förskräcklige och rolige Burt Kobbat. På sätt och vis har han varit en finsk motsvarighet till vår egen Jan-Olof Ekholm.

2005 började han med Fällan i Brunnsparken, som jag inte läst, skriva om en ny bokhjälte, halvitalienaren Antonio Sallinen – kanske en blinkning till Håkan Nesser – som är en osedvanligt kärleksfull reklamman som lever ett medelfinskt liv tillsammans med hustrun Charlotta och den treåriga dottern Claudia. Dottern är i åldern då hon vill äga allt, hustrun räknar kalorier och använder sig av sex för att få som hon vill.

Staffan BruunMan kan tro att en person som Sallinen är omöjlig som hjälte i en kriminalroman. Regeln säger ju att en sådan måste vara allt annat än snäll, god och lycklig. För mycket harmoni ska enligt expertisen göra en berättelse till motsatsen av ett Duracellbatteri. Men Bruun kan. Med rätt incitament kan alla människor förändras.

Kappsäcken med alla pengarna – en miljon euro i 500-sedlar – får Sallinen med sig från flygplatsen när hans egen väska råkar bli utbytt. Sedan blir det full fart på historien när kosingen försvinner från sitt gömställe i garderoben och en hel radda misstänkta tjuvar presenteras. Till råga på allt tycks de italienska medlemmar av den kalabriska N’dranghetan, som är storyns verkliga bovar, ha tagit reda på var väskbytaren bor. Dottern kidnappas och Sallinen får alltför kort tid på sig att få fram slantarna.

Här växlar stilen mellan fars och allvar, vilket inte är till fördel för berättelsen. Men, för all del, lite spännande blir det allt. Eftersom det är en finsk roman förekommer det också satiriska inslag om finländskt samhällsliv, troligen mycket kul för dem som inte är svenskar och hänger med i den interna debatten. Men hav tröst: Bruun skriver så pass bra att man inte direkt känner sig blåst på konfekten.

Till råga på allt får vi ett slut som tycks höra hemma i den svenska politiken. Om jag antyder att det handlar om Feministiskt initiativs grillning på Gotland kanske tankarna går i rätt riktning.

I grunden är detta en klassisk deckarhistoria där lösningen kommer på de sista sidorna, även om man slipper det engelska högreståndsbibliotek som tidigare var den givna spelplatsen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22