KÄNSLOMÄSSIGT UDDA

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Kate Atkinson
Emotionally Weird 2000
Översatt av Erik Andersson
Forum 2000

Kate Atkinson fullkomligt flödar över att berättarglädje och hon har förmågan att obevekligt dra in läsaren i sin värld. Efter I Museets dolda vrår (1996) och Mänsklig krocket (1997) tar hon oss med till en ö utanför Skottland där huvudpersonen Ellie och hennes mor bor i förfädernas söndervittrande hus. För att ha något att göra i ensligheten berättar de mystiska historier för varandra.

Berättandet visar sig innehålla både sanningar, undanhållanden och lögner och romanen förvandlas efterhand till en regelrätt detektivroman där Effie är förföljd utan att veta varför, Här finns också en privatdetektiv som skulle behöva bättre inkomster – och kanske är ute efter sådana. Och i omgivningen tycks det finnas någon som systematiskt tar livet av lärare och pensionärer.

Atkinson kan dra en historia som har flera berättarnivåer. Hon har skapat ett märkligt men intressant persongalleri och mitt i all spänning finns empati och komik.

BO JOHANSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22