KÄNSLAN AV DÖD

Jun 12th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Känslan av dödAv Elly Griffiths
A room full of bones 2012
Översättning Gunilla Roos
Minotaur 2012
ISBN 978-91-85419-70-8, inb, 285 sid

Jag läste författarens förra bok, Huset vid havets slut, och gillade den mycket. En annan recenset gillade hennes första. Tydligen har vi missat bok nummer 2.

Alla har som huvudperson arkeologen och experten på ben som verkar i Norfolk, Kings Lynn. Hon blir som expert inblandad i polisutredningar och där återkommer kommissarie Harry Nelson. Deras sammanstrålande verksamheter är inte okomplicerade: Harry är gift men en enda natt tillsammans har resulterat i att Ruth numera är en ensamstående mor till en ettårig flicka. Och Harrys fru vet, men han ska inte skilja sig.

Återkommande är också kemisten, tillika druiden, Cathbad, vars ockulta verksamhet skär sig mot Ruths vetenskaplighet. Ändå gillar hon honom.

Elly GriffithsDenna bok inleds med att en uppgrävd kista med kvarlevorna efter en biskop ska öppnas offentligt i ett lokalt privat litet museum. Men strax innan hittas museets föreståndare dör. Mördad? Eller naturlig död?

Museet ägs av en rik adelsfamilj som driver ett stort kapplöpningsstall. I museet förvaras också kranier och ben av aboriginer från Australien. Och nu kräver en grupp att förfäderna ska återbördas till hemlandet och drömvärlden.
Polisen undrar om sammanhanget men ägnar sig mest åt en liga som smugglar in stora mängder narkotika.

Jo, som van deckarläsare misstänker man ju att de olika trådarna hänger ihop.

Eller kanske inte?

Det är spännande, fullt av övernaturliga och mystiska inslag som får den verklighetsnära Ruth att undra. Läsaren också.
Mycket handlar ändå om det dagliga arbetets problem för de inblandade, och de är så trevliga att man gärna vill träffa dem. Fast det får väl bli en kommande bok.

Minotaur har generellt hög klass på sina böcker, och denna är inget undantag. Det känns som om man verkligen är med om det som berättas.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elly Griffiths webbplats: http://www.ellygriffiths.co.uk/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22