KÄNNA MÖNSTER

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av William Gibson
Pattern recognition 2003
Översatt av Molle Kamnert Sjölander
Norstedts 2005

Jetlag beror på att själen färdas långsammare än kroppen, tänker den här bokens huvudperson Cayee Pollard. Och hennes själ befinner sig på efterkälken rätt ofta, för Cayce är ständigt på resande fot. Hon är trendspanare och har en sällsynt välutvecklad känsla för vad som är rätt just nu. En snabb blick på ett förslag till ny logotyp för ett varumärke räcker för att hon ska ge tummen upp eller ner. Och alla vet att hon har rätt. Ja, så trendkänslig är Cayce att hon är allergisk för en del loggor och nogsamt klipper och skrapar bort alla märken från sina egna kläder och andra ägodelar.

Cayce ingår i en grupp som är spridd över världen och som förenas av sitt intresse för en rad korta, gåtfulla filmklipp som då och då dyker upp på Internet. Hon och de andra klippfansen för en livlig diskussion om klippens ursprung och inbördes sammanhang. En dag får Cayce i uppdrag av en pr-byrå att spåra filmklippen. Samtidigt börjar hon råka ut för obehagliga händelser.

Det är svårt att berätta om handlingen i Känna mönster utan att det låter väldigt konstigt. Som läsare dras man dock in i storyn och accepterar snart konstigheterna utan att blinka. Det är en vacker, välskriven och suggestiv historia där man ibland känner att huvudpersonen inte är Cayce Pollard utan vår egen samtid.

LISE SJÖSTEDT  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22