KÄNDA NÄSTET

Feb 16th, 2022 | By | Category: 2022-02 feb, Recension

Omslag till Kända nästetAv Ulf Durling
Wela förlag, 2022
ISBN 978-91-985296-6-1, storpocket, 266 sidor

Först en jävsförklaring: jag känner författaren väl och kan misstänkas för att ha fördragsamhet med hans verk och inte ha tillräckligt skarp recxensentblick. Kan så vara. Jag kunde dock inte låta bli att läsa (och skriva) eftersom jag gladdes för längesedan åt författarens debut Gammal ost, och har följt honom genom åren. Många psykologiska spänningsromaner har det blivit.

Nu skriver han på bokens baksida att han efter ”50 år i genren fullbordar … sitt författarskap med en bok som avviker från det mesta i dagens deckarutbud och kanske inte ens är en kriminalroman”.

Då måste man ju läsa.

Ulf DurlingEna huvudpersonen i boken är en sedan länge pensionerad präst, Sven, och sången säger att ”löftena kunna ej svika”. Men med författare kan man aldrig vara säker, de tycks ibland likt en del rockband ständigt vara ute på sin sista turné.

Kriminalroman? Jo, visst är det en sådan, men också en (som det heter på svenska) roadtrip, från Kungsholmen i Stockholm till flera platser men mest i Tjust och Västervik.

Det är också en exposé över den svenska psykiatrins utveckling, med understundom namns nämnande. Du som läser detta är säkert underkunnig om att författarens yrkesbana varit psykiatrikerns.

Den andra huvudpersonen är prästens väninna Gunilla, sambo men skilda sovrum. De flesta kapitlen berättas (och tänks) omväxlande mellan de två, med ibland några andra person emellan.

Ett vanligt tema i deckare är försvinnande, så också här. Gunillas bror Anders försvann 1975 från ett behandlingshem efter att ha suttit på ett par mentalsjukhus. Vad hände? Lever han?

Gunilla lyckas få med Sven på att försöka komma fram till vad som hände. Vill du veta så läs boken, den är skriven i lättsam form, välformulerad, och med många vändningar.

Mysteriet får en lösning, så visst en deckare.

Och jag skulle gärna träffa Sven och Gunilla på nya äventyr.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22