KAMIKAZE – JAPANS SJÄLVMORDSPILOTER

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Albert Axell & Hideaki Kase
Kamikaze – Japan’s Suicide Gods 2002
Översatt av Hans Magnusson
Historiska Media 2004

Londonbosatte amerikanen Albert Axell har tillsammans med förra UPI-kollegan, japanske Hideaki Kase författar en bok om de unga män som skrämde livet ur amerikanska marinsoldater till sjöss under Andra världskrigets senare del, genom att styra sina sprängmedelslastade flygplan rakt mot deras fartyg.

Författarna försöker gå på djupet när det gäller att analysera dessa ynglingars motiv för att dö för sitt land på ett sätt som vanliga soldater knappast kan tänka sig. De drar paralleller till angreppet på USA den 11 september 2001 och till självmordsbombare i Mellanöstern.

Grunden verkar vara indoktrinering och övertro på myndigheter och andra gurus. Det är nästan sorgset att läsa om den man som officiellt blev den förste kamikazepiloten, en nygift ung man, som inte alls hade lust att dö på detta sätt, men ändå gjorde det ”för nationens ära”.

Författarna har forskat noga och att boken publiceras nu är säkert ingen slump. Många skulle säkert ha nytta av att läsa den och dra lärdom av Axells och Kases slutsatser.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22