KAMELEONTEN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jules Hardy
Mister Candy 2003
Översatt av Ulf Gyllenhak
Minotaur 2004

Jules Hardy, som är en kvinna trots sitt franska mansnamn, debuterade hemma i England med denna bok i fjol. Hon är lärare i kreativt skrivande i Bristol och kreativt nog har hon förlagt sin roman till USA. I den tar hon upp samma slags diskussion som påbörjades av Brian Garfield i Death Wish från 70-talet början: har någon rätt att ta lagen i egna händer och utdöma det ultimata straffet.

Den som gör det här är den mystiske Mister Candy som tagit som sin livsuppgift att spåra upp pedofiler och radera bort dem från jordens yta eftersom lagen inte kunnat komma åt dem.

Candy är troligen den geniförklarade Charlie Kane, en ung medlem av klanen Kane som blivit symbol för gangsterkapitalismen. En rik människa kan bära sig åt som den vill, det finns alltid sådana som menar att socialt högtstående bör skyddas i alla lägen. Jules Hardy skriver alldeles utmärkt, men med en viss dragning åt det melodramatiska. Fast på sätt och vis hör det hemma i denna noir-roman som låter oss besöka moralupplösning under lång tid. Originellt är det i vilket fall, och originalitet har ju nästan alltid varit Minotaurs signum.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22