KALLE ÄR MOBBAD – AKTIONSGRUPPEN INGRIPER

Jul 16th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Kalle är mobbadAv Eva Ericsson Klang
Idus förlag, 2014
ISBN 978-91-7577-043-7, inb, 152 sidor

Mobbning är ett brott. Dast skriver om spänningslitteratur som ofta handlar om brott och hur de löses.

Detta är ingen deckare. Frågan är vad det är för sorts bok: ungdomsbok, debattinlägg, roman. Allt på en gång. Mest kanske ungdomsbok för mellanstadielever, men kan med fördel läsas även av lärare och föräldrar.

Det handlar om Kalle som går i åttan, och han har varit mobbad länge. Han har ett par klasskamrater som till sist tycker att de måste göra något, och det finns också en ny lärare som börjar upptäcka att allt inte står rätt till. Och titelns andra del handlar om det, hur några elever, så småningom med stöd från läraren, kommer på ett sätt att agera. Nej, jag ska inte avslöja hur, för även om detta inte primärt är en spänningsroman så finns där spännande moment som läsaren får upptäcka.

Det aktionsgruppen gör har, så vitt författaren vet, inte prövats i verkligheten. Hon har funderat mycket över mobbning i skolan, och hon har läst aktuell forskning.

Eftersom jag tidigare varit engagerad i mobbningsfrågor och lärt mig att det är ett komplicerat problem tycker jag att den här boken är en bra start för diskussioner. Den är en dramatiserad fallbeskrivning som innehåller många av de ingredienser som brukar finnas i mobbningssammanhang, inte minst lärarnas närvaro eller frånvaro.

Detta är inte stor litteratur, men för den som funderat över frågan, och förstås för alla som drabbats, är det en kortfattad hjälp att fundera vidare, och, som sagt, kanske har författaren en idé som är värd att pröva.

En sidokommentar: strax innan jag läste denna hade jag läst en debutantthriller, Stefan Ahnhems Offer utan ansikte. Man vet ju att det ofta går illa för mobbare i vuxenlivet, och i denna bok blir följden seriemord. Kanske inte den vanliga följden.

LEIF-RUNE STRANDELL

Eva Ericsson Klang

Eva Ericsson Klang. Foto Per Nilsson

Författaren har skrivit om boken på ordklasser.se

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22