KALLA STJÄRNOR BLINKA

Mar 29th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Kalla stjaänor blinkaAv Ingemar Dahl
Axplock 2013
ISBN 978-91-87119-08-8, 277 sid

Romaner, även deckare, med Norrlandsmotiv har blivit vanliga det senaste året och flera av dem har blivit ordentligt uppmärksammade. Kanske är det en reaktion på alla dödsfall som framtvingat polisiära aktioner i exempelvis skånska Ystad och bohuslänska Fjällbacka.

Dahls kriminalroman har ett slående anslag med en tidsskillnad på tusentals år. En man från Banafjäl – en by trakten av Örnsköldsvik och tillika författarens födelseort – tar en morgonpromenad och upptäcker ett lik i den blöta Hagmyren (inte att förväxla med travbanan invid Hudiksvall, åtskilliga mil söderut) och behov av polis uppstår. Kriminalpoliserna Bengtssons och Nybergs undersökning resulterar i att man under den döde finner ett kranium från stenåldern, varför också arkeologen Sofia Hägglund tillkallas. Det visar sig att båda fynden rör sig om mord – med sisådär fyra och ett halvt tusen års mellanrum.

Ingemar DahlÖvik har knappast varit någon uppmärksammad plats på den svenska deckarkartan men nu är knappnålen fäst på staden vars kommunalråd Hammarfierdh hotats per e-mejl och till sist sätts hoten i verket genom att en sprängladdning plötsligt detonerar på hans kontor i kommunhuset.

Författaren har inte lagt ner alltför stor möda på att beskriva polisens rutinarbete men desto mer på relationer mellan de personer som förekommer i historien. Det känns intressant när Dahl berättar om de tvister som under stenåldern orsakade den upphittade människans död, en story som till del bygger på de arkeologiska resultat som kom ur utgrävningarna där Botniabanan skulle dras fram. Man märker skillnaderna i språk när nutid och dåtid beskrivs även om författaren gått försiktigt fram.

En givande gestalt i historien är den mystiska kvinna som tycks bo i en koja vid fyndplatsen och man kan undra över varför hon knallar runt naken i skogen kyliga höstmornar.

Titeln Kalla stjärnor blinka kommer från en låt av framlidne trubaduren Bernt Staf.

Ingemar Dahl är till vardags elgitarrpedagog, numera bosatt i Upplands-Väsby. Han har skrivit musik, sketcher och revyer men detta är hans debut som deckarförfattare. På sätt och vis i alla fall – den första bok han skrev kommer ut som nummer tre i den serie som påbörjats med Kalla stjärnor blinka.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22