KALLA KRIGET Planerna som aldrig blev av 1945–1991

Apr 28th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Kalla krigetAv Michael Kerrigan
Cold War Plans That Never Happened 1945–1991, 2012
Översatt av Svante Skoglund
Fischer & Co, 2014
ISBN 978-91-86597-61-0, 192 sid

Michael Kerrigan beskriver en konflikt där motsättningarna mellan de två supermakterna USA och Sovjetunionen under flera generationer satte sin prägel på en hel värld som många gånger trodde att det skulle bli ett tredje världskrig där atomvapen skulle användas. Gränsen var som närmast att överträdas under Kubakrisen 14–28 oktober 1962 efter att Sovjetunionen placerat kärnvapenbaser på Kuba.

Alla spionerade på alla, något som inte bara skedde i verkligheten utan också i litteraturen, där agentböcker blev en stapelvara. En av de bättre skildringarna kom John LeCarré (egentligen David John Moore Cornwell) med i sin roman Spionen som kom in från kylan från 1963. En av de mer bisarra metoderna kom från USA där man försökte träna katter, försedda med inopererade mikrofoner och sändare, att tjuvlyssna på fientliga diplomater. Kattsvansen skulle vara antenn, men det visade sig till sist att metodiken inte skulle uppfylla CIA:s ”högt specialiserade behov”.

De båda stormakterna utvecklade sina storslagna och mer eller mindre galna strategier under det kärnvapenparaply med vilket Sovjet ”skyddade” de östra delarna av Europa medan USA gjorde samma sak med Västeuropa.

Kerrigan har skrivit sin intressanta och gediget underbyggda bok utifrån nyligen släppta arkivdokument och illustrerat den rikligt med fotografier och kartor från en mycket nervös tid i mänsklighetens historia. Han har tidigare skrivit en liknande bok – Andra världskriget – Hemliga krigsplaner som aldrig blev av (Fischer & Co, 2012) – förutom volymer om antik och modern historia. Michael Kerrigan är född i Beatles hemstad Liverpool, är utbildad i kommissarie Morses Oxford och bor nu med sin familj i John Rebus stad Edinburgh.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22