KALLA KRIGET 2.1. Onda imperiets återkomst

Jan 10th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Kalla kriget 2 1Av Mats Johansson
Timbro pocket, 2016
ISBN 978-91-7703-026-3, 313 sidor

Mats Johanssons varningar påminner lite om Winston Churchills propåer innan andra världskriget blev verklighet. Han envisades med att påpeka att Nazitysklands upprustning var ett hot mot världsfreden. Andra politiker försökte nervärdera hans analys av världsläget. Lite av detta kan man känna igen i olika politikers syn på det nya ryska hotet efter annekteringen av Krim, Putins aggressiva invadering av Ukraina och de militära övningarna i och kring Östersjön.

Mats JohanssonJohansson påpekar i denna utökade pocketversion (ungefär hälften är nyskrivet) av böckerna Det nya kalla kriget (2008) och Kalla kriget 2.0 (2013) att Sveriges försvar måste stärkas efter att säkerhetsordningen i Europa brutits i och med den totalitära utvecklingen under de snart två decennier Putin styrt Ryssland. Han noterar dystert att en del av den väst- och inte minst EU-fientliga propaganda som länge florerat i det gigantiska landet i öster också börjat spridas hit. Svenska debattörer talar om att det ryska styret provoceras av de röster som höjs för att Sverige bör gå med i Nato. Detta når fram till de yngre svenskar vars kunskaper om kalla kriget är rätt grunda. Många känner inte ens till begrepp som Sovjetunionen och KGB, Warszawapakten (den kommunistiska motsvarigheten till Nato), Östtyskland (DDR) med dess hemliga polis Stasi och Berlinmuren som delade den tyska huvudstaden mellan 1961 och 1989.

Mycket av det Johansson berättar är kända fakta men nya för de okunniga som utsätts för ryssarnas manipulativa desinformation som lättare når oss via de nya medierna. Han vill medverka till att de gamla kunskaperna hålls vid liv och önskar verka för att Sverige ska anamma en mer realistisk säkerhetspolitik än den som förordas av regeringen. Det aggressiva Sovjetunionen har bytt namn till Ryska Federationen och inställningen där är att länderna i väst är fiender som bör bekämpas och deras territorier annekteras (jfr invasionen av Georgien, erövringen av Krim och krigshandlingarna i östra Ukraina).

Författaren anser att detta ”nya” Ryssland inte enbart utgör ett hot de baltiska stater som tidigare ingick i Sovjetunionen utan också mot det alliansfria Sverige. Av det skälet propagerar han för att vårt land ska gå med i Nato för att inte vara helt skyddslöst vid ett eventuellt krisläge. Att ”förstå” Putin kan få honom att tro att hans politik och eventuella planer är nära att godkännas. En del europeiska politiker och tydligen också USA:s nye president ger Putin anledning att tro att så är fallet.

I denna välskrivna bok poängterar Johansson att även Sverige har sina Putin-förespråkare, både i form av renodlade KGB-agenter och högt uppsatta statliga tjänstemän med starka affärsintressen i Ryssland som försöker påverka opinionen. Dessutom innehåller hans text en dos humor som förstärker hans teser och lite tar loven av hans exempel på lönnmord, munkavle på medier och korruption.

Det var Ronald Reagan som myntade uttrycket Ondskans imperium, något Johansson återanvänder i bokens underrubrik Onda imperiets återkomst, och menar att dess ledare har ett behov av yttre fiender för att hålla ihop sin maktbas.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22