KALLA HÄNDER

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jan Mehlum
Kalde hender 1998
Översatt av Per Olaisen
Lindelöws 2003

Kalla händer tilldelades vid releasen i Norge Rivertonpriset som bästa norska kriminalroman och nominerades dessutom till priset Glasnyckeln av Skandinaviska Kriminalsällskapet.

Lite förvånad kan man bli över detta. Advokat Svend Foyn är en något bedagad kusin till Chandlers Marlowe, Mehlum skriver betydligt sämre och definitivt tjatigare än sin amerikanske kollega och har fingret i luften för att känna efter vad som är intrigmässigt gångbart för tillfället.

Det blir alltså pedofili, nynazister, snuffilmer (inte snutfilmer) och konstifika möten på konstifika platser dit advokaten söker sig. Mehlum beskriver svåra brott men texten som berättar är fylld av sarkastiska drag, som för att mildra. Därför får man intrycket att författaren är en förbannad cyniker.

Mehlum sägs vara oerhört populär väster om Kölen. Eftersom det är svårt att förstå sig på ”norskar” vågar jag inte säga emot, men jag tvivlar på att han kommer att bli stor i Sverige om böckerna fortsättningsvis ska se ut så här.

Då menar jag inte omslaget. Det som Lova Lagercrantz gjort är riktigt vackert. Och Per Olaisen skriver bra svenska.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22