KALL HUD

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Albert Sánchez Piñol
La pell freda 2002
Översatt av Jens Nordenhök
Natur och Kultur 2005

Den nye väderrapportören kommer till ön i Sydatlanten och finner att mannen han skall avlösa är försvunnen. Enda människan där är den österrikiske fyrvaktaren, som verkar ha blivit galen och barrikaderat sig i fyren. När natten faller visar det sig att den nye mannen, en före detta motståndsmannen från Irland, hamnat i ett skräckscenario.

Kall hud börjar som en välskriven gotisk horror story där Piñol besvarar läsarens undringar på de trettio första sidorna. Men i stället för att nöja sig med det styr han ut oss på djupare och mörkare vatten. Det han berättar, och hur han gör det, för tankarna till H. P. Lovecraft mer än Joseph Conrad, som förlaget talar om på baksidan.

Detta är Albert Sanchez Piñol debutroman och han förklarar genast att detta är en bok med allegorisk inriktning. Två män, en öde ö, inga flyktmöjligheter är ju den klassiska fiktionskolans A1. Alla element som kan störa handlingen är bortskalade. Ön har inget namn, vi vet inte när händelserna inträffar och vår berättare är bara en person som råkat komma dit. Man får en känsla av att han är förrådd av politikerna i det land han lämnat.

Väderrapportören och fyrvaktaren har att kämpa emot monster som tycks komma från en annan planet – typer som förvandlats till reptiler med hud som påminner om ”fint stål polerat med olja”. När mysteriet med vilka som står för hotet är avklarat återstår en kamp för överlevnad som för storyn vidare. Men här finns något mer än action och spänning, något nästan odefinierbart de franska noirfilmer d är bovarna röker och snackar i stället för att panga ihjäl varandra.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22