KALENDERFLICKORNA

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Carin Svensson
Forum 1998

En utlandssvenska har flyttat hem och begåvat vår litteratur med ett nytt och spännande namn.
Som ung flyttade Carin Svensson till Auckland, Nya Zeeland, tillsammans med en filmregissör därifrån och bodde i landet i 22 år. Nu har hon återvänt och gift sig med den svenske författaren Lars Ardelius. På engelska har Carin Svensson kommit utmed en roman och en novellsamling.
Trots, eller tack vare, denna bakgrund, är det hennes språk som fascinerar mest. Carin Svenssons svenska är stilistiskt säker, hennes bilder fyndiga och färgstarka; hon hittar spännande ord och uttrycksmedel. Bäst är historierna i början, bl.a. titelnovellen Kalenderflickorna och en som heter Infoman, tycker jag. För allihop står Nya Zeeland för miljön. Hennes människor är alla mer eller mindre speciella. Om det finns en svaghet, är det att novellerna är en aning uddlösa, en och annan till och med blodfattig.
Men det är roligt att Forum satsar på att ge ut ”välskriven underhållning” i denna form. Och vi väntar på nästa bok på svenska, där Carin Svensson kanske kan fördjupa och spetsa till sina människor och konflikter en del.

JAN ERIC ARVASTSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22