KALAHARIS SKRIVMASKINSSKOLA FÖR MÄN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Alexander McCall Smith
The Kalahari Typing School for Men 2002
Översatt av Peder Carlsson
Damm 2005

Om världen behöver fler romaner där människor dricker te och äter kakor, har McCall uppfyllt ett stort behov. Frågan är om det inte snart är mättat med tanke på författarens årligen återkommande roman i serien om Damernas detektivbyrå i Gabarone, Botswana.

De första böckerna i serien var förtjusande och något alldeles nytt. Några svarta kvinnor i mörkaste Afrika som genom stor medmänsklighet och rättrådighet visar kvinnlig styrka och intelligens. Mer av en tillfällighet kom de att klara sin försörjning genom att starta en detektivbyrå. De kunde lika gärna ha valt en annan födkrok. Det betyder att deckargåtan saknar betydelse, i den senaste boken är den närmast obefintlig, eftersom kvinnornas alldagliga bekymmer är romanernas huvudtema.

Det finns en risk att denna serie kommer att tappa greppet om läsaren. För har man läst en roman om damerna i Gabarone, har man läst samtliga.

BIRGITTA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22