KAJAS RESA En roman om ett brott

Oct 24th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Kajas resaAv Carin Hjulström
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13758-2, 415 sid

Romanen, som bygger på ett känt, snart hundra år gammalt fall, börjar med att frilansjournalisten Helena Åkerström från en anonym avsändare får ett paket med gamla tidningsartiklar, foton, rättegångshandlingar, dagböcker samt ett osignerat brev där den sjuka avsändaren vädjar till Helena att se vad hon kan göra av materialet.

Brevet visar att Helena har journalistiskt påbrå. Kaja Asplund var redan på 1910-talet känd skribent i Stockholms-Tidningen och insatt i mordfallen som hade politiska förtecken. Det visar sig också att Kaja försvann spårlöst i september 1919 – tydligen på något sätt inblandad i den så kallade Ryssligans förehavanden. Detta gör Helena Åkerström extra intresserad.

Ryssligan blev både polisens och pressens namn på den antikommunistiska organisationen ”Stockholmsavdelningen av Militärorganisationen för rikets återupprättande” som 1918 grundades i Stockholm av den tsartrogne översten Mohammed Beck-Hadjetlaché för att bekämpa bolsjevismen, som han kallade ”den röda pesten”. Beck-Hadjetlaché påstod att organisationen bestod av 500 medlemmar, men i medlemsförteckningen som polisen fann fanns bara ett tjugotal. Ligan hade stränga regler, nästan i stil med de som myntats av den sicilianska maffian och i likhet med den var det huvudsakliga motivet att skaffa pengar under täckmanteln att före ideologisk kamp mot De Röda. Bolsjevikerna hade fört mycket pengar till Sverige för att ha dem säkert fram till dess ryska inbördeskriget var avgjort. Beck-Hadjetlaché menade att han hade rätt till dessa pengar och satte en plan i verket.

Den utmynnade i att tre ryska medborgare i exil torterades och mördades 1919 i ett hus som kallades Ryssvillan. Deras kroppar sänktes i Norrviken i Sollentuna och enligt ligans dödslista mördades ytterligare fyra personer, men de återfanns aldrig.

Polisen kom ligan på spåren och den sprängdes samma år. Beck-Hadjetlaché kom att bli den siste som 1920 dömdes till döden i Sverige men han slapp halshuggas eftersom dödsstraffet avskaffades följandeår. I stället fick han straffet förvandlat till livstids fängelse och han dog på Långholmen tio år efter morden.

Detta underlag har gett upphov till en riktigt spännande roman, som både berättar om Ryssligans härjningar och jakten efter hur det kom sig att Kaja Asplund försvann.

Carin Hjulström, född 1963 är något av en mångsysslare. Hon föddes in i en skådespelarfamilj i Örgryte och har själv skådespelat som barn. Därefter har hon hunnit med att vara rocksångerska, programledare, journalist och författare med tre romaner på sin cv.

INGER STRANDBERG

Carin Hjulström

Carin Hjulström. Foto Emilie Asplund

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22