KAFFE MED RÅN

Aug 19th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till Kaffe med rånAv Catharina Ingelman-Sundberg
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13850-3, 367 sid

Det började väl inte med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, men den fick genomslag med sitt kåserande sätt att skriva om åldringar som hänger med i en kriminell cirkus. Stilen i både Jonas Jonassons bok och Catharina Ingelman Sundbergs Kaffe med rån påminner om de berättelser Jan-Olof Ekholm skrev för en del år sedan. Och det var väl väntat att det skulle komma romaner om åldringsvårdens bekymmer efter den så kallade Carema-affären och debatten om den högre skatten för pensionärer.

Här heter Caremas motsvarighet AB Diamanten. Gamlingarna som hyses in där lider av besparingsivern, betalar själva dyrt och medicineras till foglighet medan den fåtaliga personalen lever loppan. Man talar om att bovar i fängelse får bättre mat och större frihet. Det är alltså dags för Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta att begå brott i Robin Hood-anda för att bli dömda och få det bättre. Så de slutar att ta medicinerna och blir attans alerta. Okej, det är en skröna och i en sådan behöver inte verklighetsförankringen vara så stabil.

Lite pensionärspippa blir det också, och det är väl där verkligheten tränger sig på.

Denna överåriga liga, med Märtha som boss, ger sig på ekonomisk brottslighet, kidnappar dyrbar konst från Nationalmuseum mot lösensumma. Det blir underhållande, lättviktigt, mycket konstruerat och inte värst trovärdigt (vilket väl inte heller är meningen till hundra procent).

Bovar som vill alla väl hör sagorna till.

Men är man sagotörstande, inte vill ha logiska historier och är förtjust i tunna intriger beskrivna på ett mycket kåserande vis är detta rätt bok.

Eller gå till biblioteket och fråga efter Jan-Olof Ekholms böcker om journalisten Göran Sandahl, även kallad Skandal.

LENA JEPPSSON

Catharine Ingelman-Sundberg

Catharine Ingelman-Sundberg. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22