JUST KIDS

Jun 23rd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Just kidsAv Patti Smith
Just kids 2010
Översatt av Ulla Danielsson
Inläst av Marika Lagercrantz
Earbooks 2010

Just kids är en fascinerande bok att lyssna till trots all namedropping. Patti Smith är en imponerande människa, till viss del för att hon själv har så lätt för att imponeras av andra människor. Hon ser allas goda sidor, upptäcker deras (och därmed sin egen) potential.

Patti SmithHon har gjort det mesta inom rocken. Hon är artist och konstnär och nu också skådespelare när hon spelar professor i mykologi i TV-deckaren Law and order: Criminal intent. I augusti 2011 tilldelas hon Polar Music Prize för att hon ”visat hur mycket rock ‘n’ roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock ‘n’ roll”.

Just kids huvudtema är berättelsen om hur Patti och Robert Mapple­thorpe (1946–1989) blev ett konstnärspar på väg att erövra världen. De bodde tillsammans på 60- och 70-talen och han tog många bilder av henne. Just nu och fram till 2 oktober visas en hel del av dessa, inklusive omslaget till Pattis skivalbum Horses, på Fotografiska Museet i Stockholm.

Men hon berättar också, liksom i förbigående, om det hårda amerikanska samhället. Om lusaskar till hotell, slumliknande bostadsområden, osäkra arbeten. Lubbe Nordström skulle ha känt igen sig.

I dag känner de flesta konstintresserade till Patti Smith och Robert Mapplethorpe men här berättas, väl gestaltat av Marika Lagercrantz, hur det gick till i början när båda var okända och fattiga. Boken handlar lika mycket om Robert som om Patti och hon kom att skriva den efter att ha lovat berätta deras historia när han låg döende i aids. Boken genomsyras av kärlek både dem emellan och till deras förebilder – för Patttis del Arthur Rimbaud.

Mycket är gripande, somligt rent löjligt, men som helhet är det en dubbelbiografi att verkligen ta till sig. Den får en att vilja tro på att The American Dream är möjlig men också på att döden är oundviklig.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22