JUNI

Feb 28th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till JuniAv Julia Thorell
Kartago förlag 2012
ISBN 9789186003944, 160 sidor

Juni växte upp i ett hippiekollektiv vilket hon anser har förstört hennes vuxenliv. Hon har aldrig fått lära sig vilka sociala regler som gäller i livet utanför hippievärlden, som hon nu måste leva i, och därför är hon både socialt skygg och argsint. Men samtidigt dras hon till samma lössläpphet hon upplevde som barn vilket manifesterar sig genom relationer med konstiga killar och oförmåga att ge sitt liv varaktig struktur.

Är absolut frihet något gott? Det finns många som genom olika medier kommit fram till samma slutsats: nej. Men få har något bra svar varför. Vissa menar att det beror på att man behöver regler så man har något tabu att bryta. Att det är en befrielse som individ att gå mot strömmen. Det går förstås inte om allt är tillåtet. Andra menar att ingen kan vara totalt fri. Oavsett hur fri och öppen man påstår sig vara så är människan fortfarande en varelse som strävar efter regler att följa. Att då mena att inga regler gäller betyder bara att de ständigt ändras efter humör. Och det kan andra människor förstås inte rätta sig efter.

Julia ThorellFör Junis del spelar det mindre roll. Hon är arg på sin pappa för sin barndom men hon vet inte varför. Då hade hon det bra, idag har hon det dåligt. Det spelar ingen roll egentligen varför. Vad som spelar roll är de konsekvenser hon tvingas leva med. Som en otrygg och självföraktande individ.

Det är något i tiden att skriva historier som beskriver en krakellerande tillvaro, men utan att erbjuda några egna alternativ, lösningar eller avslut. Att i slutändan så går allt bara runt i cirklar, kanske i det oändliga. Juni är inget undantag för denna trend. Jag har läst liknande historier förr, både bättre och sämre beskrivna. Men här och där höjer sig serien över bastemats begränsningar och blir väldigt bra. Helt klart värt en läsning för den som tycker om denna sorts realsocialism.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22