JUKEBOX

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 2003

Johnny Bergman försörjer sig med att ställa ut jukeboxar på kaféer och håller på att byta skivor i en när radion meddelar att Kennedy blivit skjuten. Han får för sig att skotten fallit i Detroit, kanske för att hans favoritlåt detta år är Detroit City med Bobby Bare.

Johnny är en märklig och vanlig människa, någorlunda nykter alkoholist, emellanåt insiktsfull och en man som vet väldigt mycket om Elvis Presley. Han är uppvuxen i fosterhem sedan fadern försvunnit och modern dött i TBC. Genom en stor del av romanen framställs han som en man med ett hemligt förflutet och därmed finns mitt i alltsammans ett slags thrillerelement.

Den som läste Edwardsons novell samling Genomresa från 1999 känner igen miljöer och stämningar från en glesbygd på väg från förut till framtid.

Johnny Bergman funderar på att utvandra från sitt amerikaniserade Småland till det riktiga Amerika, kanske för att träffar Elvis i Memphis. Fast det finns en ironi i det Edwardson skriver, inte det blodiga allvar som Vilhelm Moberg tog till när Karl-Oskar och Kristina drog västerut. Allt andas resignation. Jukeboxarna är på väg bort, och Johnny är nära att resignera. Det låter tri st, men Edwardsson har klarat av att skriva en tjock bok utan att förlora fokus.

Edwardson är smålänning och minns de många vägarna, fiken och människorna. Allt utspelas under en höstmånad (det är i prologen som Kennedy dödas) och författaren berättar med bravur om kärlek och längtan om bokens olika människor. Personligen anser jag honom bättre som romanförfattare än som deckarmänniska med stående figur.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22