JUDINNANS TYSTNAD

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Sven Westerberg
Tre Böcker 21100

Sven Westerberg har fått Deckarakademins pris redan. I år borde han få det igen, möjligen delat med Birgitta Edlund, för boken om judinnan som på öppen gata i Göteborg obegripligt skjuter en okänd man till döds, till synes av en slump, och sedan vägrar berätta varför hon gjorde det.

Ester, som hon heter, är 80 år och när hon var i 20-årsåldern under kriget hade hon möjlighet att bli en stor violinist, men karriären krossades av en vidrig ung nazist när hon var bosatt i Danmark.

Också i år skriver Westerberg om rättspsykiatern Hanna Skogholm, som får till uppgift att försöka förklara vad som ligger bakom dådet. Hon finner ett posttraumatiskt stressymptom, men nöjer sig inte med det utan forskar vidare. Sven Westerberg letar i mänskliga skrymslen och vrår efter sådant som formar en person – inte endast hos judinnan utan också hos rättspsykiatern och hos dem som ser henne som en fiende.

Ibland har jag tyckt att Westerberg är en ”svår” författare, men i den här boken bevisar han motsatsen. Det är en ”svår” berättelse han delger oss, men den är skriven så att man slits med och inte vill lämna händelseförloppet förrän sista raden är läst. Inte ens då är man fri. Boken slutar med känslan av att något hemskt kan komma att hända efteråt.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22