JUDASVAGGAN

Apr 12th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till JudasvagganAv Caroline Engvall
Southside Stories, 2018
ISBN 9789188725059, inbunden, 271 sidor

Caroline Engvall kommer med sin andra roman om journalisten Lovisa Ling och polisen Ulrika Stenhammar. Hon fortsätter naturligtvis sitt korståg mot övergrepp på barn och ungdomar. Det har blivit ett allt vanligare ämne i kriminalromaner. Den här författaren är ändå den bästa att beskriva problemet, i själva verket är hon en av Sveriges största experter. Det märks när hon skriver. Det bär autenticitetens prägel.

Caroline EngvallEfter att ha givit ut ett antal dokumentärer och biografier kom förra året Ärren vi bär ut. Det blev en av årets bästa debutanter inom kriminalromangenren. Caroline Engvall lyckades mixa romanens spänning med det brådskande budskap som hon har.

Alltför många barn får utstå alltför många och extremt grova övergrepp. I den här boken kryper vidrigheterna ner till att omfatta även spädbarn. Hemskt att läsa om naturligtvis, men verkligheten är tyvärr sådan. Denna lågt stående brottslighet (även föraktad av mer traditionella skurkar), förtjänar uppmärksamheten, i akt och mening att få ett stopp på svinerierna.

Boken kretsar mycket kring de två huvudpersonerna, deras problem och de brott de gemensamt försöker lösa. De dras långsamt till varandra och uppvisar en mänsklig skörhet. Det de arbetar med underlättar inte direkt livet.

Ett dött spädbarn hittas skändad, inlindad i en filt. Lovisa får samtidigt tips om ett globalt sexbrottsnätverk och försöker nästla sig in. Hon och Ulrika upptäcker en verklighet som är mer vidrig än de någonsin kunnat drömma om.

Det blir mitt i angelägenheten ganska äckligt att läsa om dessa brott, men samtidigt nödvändigt. Ingen får blunda för det som sker. Boken är en fiktiv historia med en hel del sanning i. Allt kunde ha hänt, och en del har det. Själva kriminalhistorien har denna gång fått stå tillbaka lite för budskapet, på gott och ont. Där kan jag känna en viss spretighet.

Men Caroline, jag är full av beundran för dig. Upphör aldrig med ditt enträgna arbete! Och må vi bli fler som uppmärksammar vad som sker framför våra ögon, men bakom stängda dörrar. Besök gärna www.ecpat.se

NISSE SCHERMAN

 

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22