”JUDARNA HAR VAPEN” Upproret i Warszawa 1943

Jun 11th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till Judarna har vapenAv Artur Szulc
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304651-8, 228 sid

Om nazismen och dess påverkan på tyska folket, både unga och äldre, får man veta alltmer via böcker och TV-serier. Det allra senaste är den uppmärksammade tyska serien Krigets unga hjärtan som börjar visas i svenska rutor och redan före visningen fått ampla lovord, bland annat av Johan Croneman i Dagens Nyheter.  Serien tar än en gång upp frågan om det tyska folkets skuld i den nazistiska hatpolitiken. Var vardagstysken verkligen medlöpare till regimen eller är detta en efterhandskonstruktion.

Artur SzulcI Artur Szulcs nya bok ”Judarna har vapen!” Upproret i Warszawa 1943 berättas om tyska soldater i den polska huvudstaden, men också om medlöpare till den nazistiska idologin, ett tema som här inte är alltför framträdande men som var huvudsak i hans förra bok Marodörer, medhjälpare och mördare.

I april 1943 hade den nazityska regimen bestämt att Warszawas judiska getto skulle stängas och de överlevande 60.000 invånarna förflyttas till förintelseläger. Man trodde att det var en enkel uppgift som bedömdes ta tre dagar i anspråk. I stället kom det att bli en blodig historia.

Judarna gick inte alls ”som får till sin egen död”, ett påstående som varit i omlopp, utan de kvarvarande gettoinvånarna hade beväpnat och organiserat sig. De visste att de var dömda att dö men ville lämna denna värld med värdighet.

Den 19 den månaden skickades SS-folk vid sidan av sjungande ukrainska och lettiska soldater in i gettot. Men sången tog slut. I stället blev soldaterna beskjutna och började skräckslaget ropa: ”Judarna har vapen!”

I nästan en månad höll judarna stånd mot övermakten och Szulc berättelse om vad som hände är gripande och stark.

Den som var officiellt ansvarig för de nazityska grymheterna under denna månad var förre generallöjtnanten i Waffen-SS Jürgen Stroop. Han kom inte undan sitt straff utan dömdes och hängdes i Warszawas centralfängelse den 6 mars 1952.

Författaren, född i polska Szczecin 1976 och nu verksam i Sverige, berättar också bakgrunden till denna blodiga folkresning, om polska judenhetens gyllene era från 1918 till krigsutbrottet 1939 då de åtnjöt fulla medborgerliga rättigheter. De var heller inte få. I till exempel Warszawa utgjorde de en tredjedel av befolkningen.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22