JUBILEUMSMORD

Jun 11th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till JubileumsmordAv Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 9789146221548, inb, 219 sid

Den fyrtionde boken om den försynte Johan Kristian Homan är en samling av kriminalnoveller.

De elva novellerna speglar vad som står i baksidestexten ”I Johan Kristian Homans värld finns mer antikviteter, konst och kultur än våld. Morden ganska få, sker mellan kapitlen och det flyter mer bordeaux än blod över sidorna”.

Den meningen gäller även novellerna men här måste morden in i själva novellerna annars hamnar de helt utanför.

Jan MårtensonI många år retade det mig att Mårtensons antikvitetshandlare Homan och romanernas handling var fjärran från kriminalromanernas i allmänhet. Ingen spänning, ingen större dramatik utan enbart en lättläst bildande bok. Med åren har min syn på Mårtenson och Homan förändrats. Numera tycker jag att det är trivsamt att behagfullt sitta i en skön läsfåtölj, dricka, smutta på, ett glas gott rödvin och njuta av en äldre bildad herres berättelser.

Jubileumsmord består av elva noveller som är lämpliga för att avsluta dagen med, för en god nattsömn.

Du som vill ha massor av brutala mord och frossa i djävulskap skall inte läsa en Homanbok. Du som inser att livet består av både det ena och det andra kommer med förtjusning att läsa Jan Mårtensons alster.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22