JOSEPH GOEBBELS En biografi

Nov 24th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Joseph GoebbelsAv Lars Ericson Wolke
Historiska Media 2010

Goebbels var en kameleont som hade lögnen som yrke. Han började sitt liv som troende, till och med hängiven katolik som studerade litteratur till en minst lika hängiven dyrkare av Adolf Hitler. Lars Ericson Wolke har tagit på sig den svåra uppgiften att skriva en biografi om denna (gudskelov) döda människa.

Han var en av de mesta kända nazistiska ledarna, tillsammans med överkuckun Adolf Hitler, SS-ledaren Heinrich Himmler och Hermann Göring, som hade en svensk hustru och fick positionen som flygvapenchef efter att ha varit flygaress under första världskriget. Frågan är om inte Goebbels blev mest känd för gemene man under den svåra tid som nationalsocialisterna regerade. Det var han som skötte propagandan och skrek i radio och på möten lika högt som Hitler själv.

Han var en mästerlig domptör och propagandist, en man som faktiskt lyckades styra människors åsikter genom skickligt utnyttjande av förvrängd sanning och rena lögner.

Lars Ericson WolkeEricson Wolke, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan i Stockholm, försöker komma närmare människan Goebbels men erkänner att han haft svårt att leta sig fram till mannens innersta tankar. Joseph Goebbels skrev utförliga dagboksanteckningar, och detta är givetvis ett underbart underlag för en historiker. Men författaren undrar, liksom många andra forskare, om denne inpiskade lögnare ens skrev sanningen i den egna dagboken. Han visste ju att den skulle komma forskningen till del efter sin död.

Han deltog intensivt i det hänsynslösa maktspel som pågick inom det nazistiska partiet. Det hade pågått en längre tid, men accentuerade under de tolv år som Hitler satt vid den yttersta makten. Att han höll sig kvar på sin position berodde till stor del på att han hade Hitlers personliga stöd. Ibland sade Hitler ifrån, i synnerhet när Goebbels otrohetsaffärer blev alltför offentliga. Han tvingade sin PR-chef att återgå till hustrun Magda.

”Vill vi ha det totala kriget?” skrek han från talartribunen och den hypnotiserade åhörarskaran vrålade sitt bifall. Goebbels och resten av nazigräddan fick som de ville – sin och landet undergång.

Han var med i bunkern när Hitler sköt sig. Kanske var det av lojalitet, kanske fanns det andra skäl till att han och Magda mördade sina barn (alla hette något på H som en hyllning till Hitler) och därefter tog sina egna liv.

Det är en skakande och intressant bok Lars Ericson Wolke skrivit.

PER MAGNUSSON

Goebbelsfamiljen

Joseph och Magda Goebbels fotograferade tillsammans med sina barn Helmut, Hedda, Heide, Hilde, Holde, Harald och Helga.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22