JORDSTORM

May 11th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till JordstormAv Mons Kallentoft
Forum, 2014
ISBN 9789137137506, inbunden, 296 sidor

Att det finns ett samband mellan död och jord är knappast någon nyhet. Men att det kunde vara så vidrigt som i Mons Kallentofts senaste roman hade jag inte anat.

Kallentoft arbetar nu med en kvartett deckare som anspelar på de fyra elementen. Vind och vatten har redan avverkats, och nu har turen alltså kommit till jorden. Resultatet blir närmast en serie barocka variationer på temat ”av jord är du kommen, jord ska du åter varda”: blomjord i munnen på mordoffer, nedgrävda kistor med avskurna tungor, stympade vinthundar, en ung kvinna som blir levande begravd.

Allt detta utspelas i och omkring Linköping, som brukligt är hos Kallentoft. Men lokalfärgen känns rätt blek. Mest är det ett välbekant Mordsverige som målas upp med pressade poliser, halvvägs mellan livspussel och livskris, på jakt efter osannolika psykopater i färd med att avliva halva landskap.

Många enskildheter i romanen är bra. Det gäller några karaktärsteckningar (främst Kallentofts återkommande huvudperson Malin Fors) och en del snygga formuleringar. Även vissa inslag i intrigen lyser upp, som när en svensk rasist och en islamistisk rekryterare av självmordsbombare visar sig ha en del gemensamt.

Men det är som att Kallentoft inte vill gå in i sin egen berättelse, eller låta läsaren göra det. Medan invecklade och groteska mordvarianter staplas på varandra rinner prosan över sidorna i korta stycken, som gjorda för läskonsumtion i sådan fart att spänningen knappt hinner ta form innan det hela är över.

PÄR ALEXANDERSSON

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Tobias Lundqvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22