JORDSKALVSFÅGELN

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Susanna Jones
The Earthquake bird 2001
Översatt a v Ylva Spångberg
B. Wahlströms 2003

En helt underbar debut gör Susanna Jones med Jordskalvsfågeln. Det här är en roman som jag rekommenderar. En enkel och raffinerad prosa, som översättaren bör ha del i. Ett innehåll som fick mig att hålla mig vaken de timmar av natten det tog att läsa ut den 200 sidor ”tjocka” boken. Så härligt att ta till sig en bok som inte är på 600 sidor och till en tredjedel fylld av utfyllnadsgods vilket numera är vanligt.

Boken betecknas som en psykologisk thriller. Nej, spännande är inte boken. Den har helt andra kvaliteter. För att en bok innehåller mord eller andra kriminella handlingar är det inte klart att den ska betecknas som en kriminalroman eller thriller. Psykologiska kriminalromaner skrivs i vårt land av mästaren själv, dr Durling. Men han kompletterar med pusseldeckaridén. Inger Frimanson är väl den av de svenska författarna som nått längst med att skriva rena psykologiska thrillers.

Om man gör Susanna Jones en tjänst genom att kalla hennes bok för en thriller är möjligt av försäljningsskäl. Annars är det en ytterst väl konstruerad roman om människors svagheter, ensamhet och tillkortakommanden som borde nå en vidare publik än enbart läsarna av kriminallitteratur.

LENNART HÖGMAN

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22