JORDENS VÄKTARE

Apr 29th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Jordens väktareAv Dan Buthler & Dag Öhrlund
Bra Böcker 2011
ISBN 9789170028601, 666 sidor, inbunden

I denna bok lämnar författarna poliskommissarien Jacob Colt och ger sig ut i vida världen. Jordens väktare är en internationell thriller med hela jordklotet som skådeplats. Det enda svenska inslaget är en TV-journalist på CNN vid namn Jessica Björk. Hon är flickvän till bokens hjälte, den amerikanske översten (så småningom generalen) Nicholas Shy.

USA:s utrikesminister blir våldsamt och spektakulärt mördad vid ett statsbesök i Ukraina. Ingen vet vem som ligger bakom attentatet som följs av flera över hela världen. Tusentals liv går till spillo, de allra flesta helt oskyldiga människor. Jakten på förövarna blir komplicerad och kampen mot klockan blir dramatisk. Författarna är mycket skickliga på att hålla spänningen vid liv.

Buthler och ÖhrlundBoken är en traditionell thriller med internationell/amerikansk influens. De amerikanska hjältarna är de som löser problemen. Poliser i andra länder framställs som ganska enfaldiga. Personligen tycker jag att hjälten och hans medhjälpare är tämligen obehagliga individer. Deras värderingar och handlingar är extremt reaktionära. Om meningen är att uppmärksamma läsaren på andra problem på vår planet, så drunknar det i all den spänning och action som presenteras.

Beskrivningar av kvinnor och relationer är inte författarnas starka sida. De avsnitten blir nästan störande när allt man vill veta är hur det ska gå i jakten på attentatsmännen.

Och allt presenteras på närmare 700 sidor, det är verkligen att överdriva. Turligt nog är boken lättläst, annars kan läsningen nog haverera för den som inte tycker om denna typ av böcker.

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22