JORDEN SKALL GRÅTA

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av James Wilson
The Earth Shall Weep 1998
Översatt av Kerstin Wallin
Ordfront 2001

Det har skrivits en otrolig mängd faktaböcker om de vitas utrotningskampanjer mot norra Amerikas indianer. Synsättet har skiftat efter den rådande politiska ordningen, men under de senaste fyrtio, femtio åren har de flesta varit överens om att ”vitögonen” är sammanhangens skurkar. James Wilson står på den indianska sidan och försöker ge oss händelseförloppen sedda ur ursprungsbefolkningens vinkel. Förlagsreklamen gör gällande att detta är ”sanningen”, och det är det väl på sätt och vis. Det finns många sanningar i alla konflikter, men han har en poäng i att USA:s regering för en politik som är byggd på föråldrade idéer. Det är också begripligt – ur regeringens synpunkt, eftersom detta ger dem betydande tolkningsföreträde i tvister.
För alla som vuxit upp med myterna om livet vid odlingsgränsen, del vi i vardagslag kallar Vilda Västern, kan detta kännas som en kontroversiell bok eftersom den sätter vissa rasistiska tänkesätt på huvudet. Fast vissa formuleringar i den 480 sidor tjocka boken fick åtminstone mig att grunna över om inte rasism fungerar åt två håll.
Om man är intresserad av det inbördeskrig som födde en stor och viktig statsbildning är det här en lärobok av klass. Hög klass.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22