JONATHAN STRANGE & MR NORRELL

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Susanna Clarke
Jonathan Strange & Mr Norrell 2004 – Översatt av Jimmy Horsö
Norstedts 2005

En bok (en tjock, tjock sådan) som handlar om återupprättandet av den engelska magin måste hamna under kategorirubriken ”fantasy”, men den kan för all del läsas som mycket annat. Men i botten på historien om de två magikerna vid 1800-talets början ligger fantasygenrens mytologiska grundstenar. Susanna Clarke skriver makalöst väl och med en stor portion humor; sällan har jag grinat upp mig så mycket som när jag läst hennes fantastiska fotnoter. Bara en sån sak – fotnoter i en roman!

Den som söker trovärdighet i sin nöjes läsning ska dock inte misströsta. Clarke målar upp ett London man kan tro på och dessutom leder hon skickligt in oss i en legendtillvaro som liknar verkligheten, åtminstone ibland. Det går att tro på den också, man behöver inte anstränga sig, bara sjunka in i storyn.

Visst kan man tro på att Strange ingriper i kriget mellan England och Frankrike genom att förvandla regnbyar till skepp. Visst kan man tro på att Mr Norrell väcker upp en kvinna från de döda – med vissa ruskiga konsekvenser.

Men man får inte vara stressad. När man hunnit till sidan 700 har man fortfarande 70 sidor kvar. Och man känner sig lycklig över det.

PELLE MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22