JIMI HENDRIX – mannen, magin, sanningen

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Jimi HendrixAv Sharon Lawrence
Jimi Hendrix: The Man, the Magic, the Truth 2005
Översatt av Niclas Hval
Frank 2007

Det här är en lättläst vänbok över gitarristen och i viss mån sångaren Jimi Hendrix. Om boken blivit en succé i USA och England måste det bero på all namedropping. Alla som någonsin kommit i kontakt med Sharon Lawrence är omnämnda – alla utom de groupies som sökte sig till Hendrix, men som det låter i texten tilltror författaren dem inte mycket läskunnighet.

Lika bra det, även om Lawrences devota inställning till artisten (något som märks på alla superlativer och andra adjektiv som fyller sidorna) inte skiljer sig så mycket från den särdeles intresserade töserna som sökte sig till hans hotellrum och loger.

Boken börjar som sig bör i barndomen då Johnny fortfarande stavade sitt efternamn Hendricks. Tillsammans med fadern förde han ett kringflackande liv. Så kom gitarren in i hans liv. Han var lättlärd, hade talang och fick börja spela i både okända och uppmärksammade band, med exempelvis Little Richard (som han inte var alltför förtjust i) och George Clemons, känd som King George som så småningom kom att hamna i Sverige tillsammans med Grave Hansens Harlem Kiddies och sedan ledde egna bandet King George Discovery.

Jimi hamnade i England, blev upptäckt av musiker som älskade att spela blues. Efter skivan Hey Joe med Experience ( med Noel Redding och Mitch Mitchell) var cirkusen i gång och managers och profitörer tog över ruljangsen.

Knark kom in i Hendrix bild – liksom i de flesta andra musikers på den tiden – och det gick förstås åt helvete.

Efter Hendrix död har kulten kring liket växt i oändlighet. Gamla ”managers” har blivit förmögna på inspelningar som Jimi aldrig ville ge ut. Lawrence är i stort sett hatisk mot alla som fanns i idolens närhet. Hon själv beskrivs närmast änglalik. De som får ta emot mest vitriol är Jimis far och kretsen kring honom. Om man ska tro författaren har de inte stor chans att hamna i himlen.

Det får vara hur det vill med det. Vill man ha en bok på svenska om Hendrix kan den här duga, även om jag har svårt för Sharon Lawrences tonfall.

Man får en bra beskrivning av hans karriär, hans glädjeämnen och bekymmer. Allt går undan – inte ens läsaren tillåts dra efter andan.

Så man kan förstå hur huvudpersonen hade det efter upptäckten.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22