JESUS OCH HANS BRÖDER

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Lars Åke Augustsson
Legenda 1998

Detta är i många avseenden en sociopolitisk roman förklädd i kriminalberättelsens kostym med kvinnlig polis i huvudrollen. Och författaren är en man som på alla sätt vill visa att han är feminist. Kvinnan ifråga kan ohyggligt mycket mer, är oändligt mycket klokare, mognare och inte minst smartare än de karlar som får vara med på boksidorna. Dessutom är det synd om henne privat för hon måste dras med en make som hon inte älskar eftersom han tror att hennes jobb är romantiskt och spännande.

Själva kriminalhistorien är rikligt hållbar (fast som alltid när ”seriösa” författare ger sig på genren är slutet öppet och ovissheten breder ut sig) men stilgreppen är så många och varierade att man emellanåt undrar: vad är detta? Ibland frustar Augustsson av indignation, emellanåt är han mångordigt förklarande som om han inte trodde läsaren om egen tankeförmåga. Han tycks inte lita på möjligheterna inom genren. Och det är lite synd, för en rar ärta kunde han ha varit.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22