JÄRNGREPPET

Nov 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Järngreppet

Av Aino Trosell
Norstedts 2008

Järngreppet är Aino Trosells fjärde bok om och med Siv Dahlin som lösare av kriminalgåtor. Trosell är en skicklig författare. En märklig stilist som gestaltar både natur och människor på ett briljant sätt. Hennes huvudperson Siv Dahlin känns både verklig och vanlig. De flesta känner nog igen sig i hennes mänskliga och torftiga reaktioner.

Järngreppet skildrar Siv Dahlins jobb i köket på Jernbergshyttan. Ett jobb hon fått ta för att kunna försörja sig. Jernbergshyttan har nu blivit en konferensanläggning. Hit söker sig filminspelningsteam, udda sällskap och helt vanliga individer. Änkan efter den siste patronen blir skrämd av det nuvarande och det förflutna. Spöken fladdrar omkring i mörkret och lik hittas färska och gamla. Och Siv nystar som vanligt upp härvorna. Parallellt blandas lite erotik in som en nödvändig ingrediens.

Trots alla Trosells goda sidor förmörkas dessa av lite spökhistoria, en hel del pratighet och för mig, en kriminalroman helt i avsaknad av spänning.

Det känns som om Siv Dahlin gjort sitt. Det känns också som om Trosell gjort sitt som kriminalförfattare.
Jag satt under läsningen och längtade efter en helt vanlig roman av Aino Trosell utan konstruerade mordgåtor.

Med alla de litterära egenskaper Trosell besitter gör hon sig själv en björntjänst om hon kämpar vidare med att skriva kriminalromaner. Men allt har ju numera en mycket ekonomisk baksida.

LENNART HÖGMAN

Aino Trosell. Foto Ulla Montan

Aino Trosell. Foto Ulla Montan

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22